Khamis, April 12, 2012

Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke-14

Rabu, 11 April 2012. Istiadat pertabalan Sultan Kedah Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-14 telah diadakan di Istana Negara pagi ini dengan upacara pemeriksaan barisan kehormat.

Seramai l07 anggota Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu Diraja yang terdiri daripada tiga pegawai dan 104 anggota lain pangkat, terbabit dalam perbarisan kehormat di anjung utama Istana Negara.

Tuanku Abdul Halim dan Raja Permaisuri Agong Tuanku Hajah Haminah diiringi ke Pentas Diraja oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk menerima "Hormat Diraja", yang diikuti dengan lagu "Negaraku."

Serentak dengan lagu "Negaraku' dimainkan, Bendera Peribadi Seri Paduka Baginda dikibarkan.

Selesai upacara itu, Seri Paduka berdua bersemayam di Bilik Seri Maharaja, sebelum berangkat ke Balairong Seri untuk upacara pertabalan yang buat julung kalinya diadakan di Istana Negara baru, Jalan Duta, yang berdiri megah sebagai lambang pemerintahan Raja Berperlembagaan di Malaysia.

Pertabalan kali ini turut melakar sejarah kerana buat pertama kali Sultan yang sama dilantik semula sebagai Ketua Negara sejak sistem giliran memegang jawatan di kalangan sembilan Sultan dan Raja dipraktikkan selepas Malaysia mencapai kemerdekaan pada 1957.

Tuanku Abdul Halim pertama kali ditabalkan sebagai Yang di-Pertuan Agong Kelima pada 1970 semasa berusia 42 tahun, dan kini empat dekad kemudian, baginda ditabalkan sekali lagi sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-14 pada usia 84.

Upacara tersebut disiarkan secara langsung oleh Radio Televisyen Malaysia (RTM) dan turut dirakamkan oleh National Geographic Channel dengan kerjasama Perbadanan Filem Nasional Malaysia (FINAS) untuk penerbitan dokumentari bagi siaran di persada antarabangsa.

Dokumentari pertabalan kali ini menumpukan kepada keunikan dan keistimewaan pelantikan Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah sebagai Yang di-Pertuan Agong untuk kedua kalinya.

Biodata

Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Muadzam Shah berasal dari susur galur kesultanan Kedah sejak 1,200 tahun dahulu.

Diputerakan pada 28 November 1927 di Istana Anak Bukit dan mendapat pendidikan awal di Kolej Sultan Abdul Hamid, Alor Setar.

Baginda memperoleh Ijazah Sains Sosial dan Pentadbiran Awam daripada Wadham College Oxford, United Kingdom.

Selepas kemangkatan ayahandanya, Sultan Badlishah, baginda menaiki takhta sebagai Sultan Kedah ke-27 pada 15 Julai 1958.

Baginda pernah menyertai perkhidmatan awam Kedah di Pejabat Daerah Kota Setar dan Pejabat Perbendaharaan negeri pada tahun 1950an.

Ditabalkan Yang di-Pertuan Agong ke-5 pada 21 September 1970 bersama Raja permaisuri Agong, Tuanku Sultanah Bahiyah.

Baginda mendirikan rumahtangga dengan Sultanah Hajah Haminah pada 25 Disember 1975.

Selepas kemangkatan Tuanku Sultanah Bahiyah pada 2003, Sultanah Haminah ditabalkan sebagai Sultanah Kedah pada 9 Januari 2004.

Pada 15 Julai 2008, Tuanku Abdul Halim menyambut Jubli Emas ulang tahun pemerintahan ke-50.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan