Rabu, Mac 21, 2012

Perjalanan Mersing-Air Hitam-Muar

Dari Mersing kami bergerak melalui Keluang dan kemudian singgah di Air Hitam untuk membeli buah tangan buat Mak Bedah. Aku sempat membeli keladi, nanas dan jambu madu untuk dibawa pulang ke rumah. Hampir 45 minit melawat gerai-gerai di sana, pukul 5.15 petang, kami bergerak mengikut jalan lama iaitu Batu Pahat-Melaka.Kami akhirnya singgah di sebuah medan ikan bakar di Kg. Sawah Parit Kesang Laut berhampiran Tanjung Agas untuk menjamu selera. Tempatnya menarik di mana lokasinya berdekatan dengan pantai tetapi agak gelap kerana dikelilingi pokok bakau. Di sini juga suasana malam dicemari bunyi bising kera-kera yang berhabitat di sekitar paya bakau ini.Pelbagai makanan dipesan seperti udang, ikan, sotong dan lain-lain lagi.

Setelah selesai menjamu selera, pukul 8.30 malam, kami berpisah. Setelah bersalaman, Zaki bergerak balik ke Muar manakala kami dua lagi kenderaan bergerak ke Melaka.

Kereta aku dipenuhi kanak-kanak dan aku merancang balik terus ke rumah manakala Farok pula diminta menghantar Shafiq di Pulai.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan